Straznji Izlaz
Navigacija


Optimisti2004

SUĐENJE
BIRN Koricanske stijene

Info
Dobrodosli

Anonymous

Nadimak
Sifra
Registracija

Članstvo:
Posljednji: DuracakSadmira
Novi danas: 0
Novi juče: 0
Ukupno: 13548

Online Sada [65]:
Posjetioca: 65
Članova: 0

Zadnji Pretplatnici

Prijedor: Prijedorske vlasti šute o spomeniku ubijenoj djeciŠetnjom kroz glavnu ulicu te postavljanjem ruža sa imenima ubijene djece na glavnom trgu u Prijedoru, u nedjelju, 31. maja, bit će obilježen Dan bijelih traka.

Tog dana prije 23 godine nesrpskom stanovništvu u Prijedoru je rečeno da na kuće moraju okačiti bijele zastave, a u slučaju kretanja gradom, oko ruke svezati bijele trake.

Mjesec dana prije, srpska strana je nasilno preuzela vlast u Prijedoru. Na Radiju Prijedor emitovan je proglas nove vlasti. Poručeno je da “na ovim našim pitomim kozarskim prostorima ne smije nikada više biti rata i pokolja, ruševina i paljevina, zgarišta i jauka”. Ipak, od tada je život u tom gradu promijenjen zauvijek.

“Za nesrpsko stanovništvo život je bio jako težak i mučan. Imali smo ograničeno kretanje – ako biste otišli nešto da uzmete sebi u dućan, morali ste nositi bijele trake”, rekla je u Haškom tribunalu jedna od Prijedorčanki.

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” pozvala je građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru:

“Pozivamo sve ljude da, barem na 31. maj, dođu u Prijedor zajedno i stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava.”

U Inicijativi ističu da građani svojim prisustvom u Prijedoru na taj dan pomažu roditeljima da konačno naprave spomenik za 102 ubijene djece. Peticija za izgradnju spomenika predana je prošle godine, ali se prijedorska skupština o tome još nije izjasnila.

“Međunarodni dan bijelih traka će, stoga, biti i oblik protesta protiv ovakvog postupanja lokalnih vlasti”, kažu iz Inicijative.

Oko 3.000 ljudi ubijeno je 1992. godine na području Prijedora. Za mnogima i danas tragaju porodice preživjelih. Haški tribunal i Sud BiH do sada su osudili 28 osoba na blizu 500 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom Prijedora.

Najveća kazna izrečena je Milomiru Stakiću – 40 godina zatvora. Haški sud je zaključio da je Stakić, kao glavna politička ličnost u Prijedoru, odigrao važnu ulogu u etničkom čišćenju grada. Prema presudi, Stakić je bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj “konsolidovanje srpske kontrole u općini po svaku cijenu”.

“To je za posljedicu imalo široko rasprostranjena ubistva koja su srpske snage počinile u naseljima, okolnim područjima i logorima širom općine”, navodi se u presudi.

Ove godine je američka država Michigan usvojila rezoluciju kojom 31. maj proglašava Danom bijelih traka.

(Amer Jahić; BIRN)

Postavljeno: Subota, Maj 30 @ 13:57:54 UTC od svabo

 
Slični linkovi
· Više o nista
· Vijesti od svabo


Najčitanija priča nista:
Tužna vijest...


Ocjeni članak
Prosječna ocjena: 0
Glasova: 0

Molimo vas odvojite par sekundi i ocjenite ovaj članak:

Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slicne Stranice

Opcije

Slične tema

nista


Komentarisanje nije dozvoljeno anonimnim posjetiocima, molimo vas registrujte se


Udruži se

Prati Kozarac.ba na Facebooku i Twitteru

Od sada imate mogučnost da pratite rad naše stranice na dvijema največim stranicama za socijalno umrežavanje na planeti. Prednost ovi stranica je što vas možemo preko njih odma po zapažanju nekog događaja putem mobitela obavještavati. Naprimjer uživo prenošenje rezultata na fudbalskoj utakmici. Twitter je odnedavno postao jedna od najposječenijih stranica na svijetu. Preko nje imate mogučnost da prenosite i primate kratke poruke od svojih prijateljima u stilu sms poruke. Facebook je stari poznavalac i mnogi naši članovi su već aktivni tamo.

Opširnije

Twitter

Facebook

Kozarac.ba na Facebooku